» IP Adresi Sorgulama
» IP Sorgu » IP Adresi Nedir » Proxy Nedir » Domain Nedir » Engellenen Sitelere Erişme » IP Reset ve Dns Temizliği
» Sitenize Ekleyin » IP Kameralar » Domain IP Adresi Sorgula » IP Sorgulama » MAC Adresi Oluşturma

Mac Adres Sorgulama Kutusu


"MAC Adres" yazın ve "Sorgula" butonuna tıklayın.
Örn: E7:2F:BD:0A:42:72

MAC Adresi Sorgulama

Aşağıdaki sorgulama ekranı aracılığıyla mac adresi sorgulama yapabilirsiniz. MAC adres sorgulama işlemi sonucunda mac adresine ait aygıt (cihaz) bilgisi verilecektir. Mac adresine ait adres bilgisi gösterilmeyecektir. Ayrıca bazı mac adres sorgularında cihaz bilgiside gösterilemeyebiliyor.

Sorgu Sonrası Sonuçlar:
1- Mac adresine ait cihaz bilgisi gösterilebilir.
2- Sorgulanan adres mac adresi yapısına uygun değilse sorgu sonuçlandırılamaz. (Örnek mac adresi bölümünü inceleyin.)
3- Sorgulanan adres mac adresi olmasına rağmen yinede sonuç gösterilemeyebilir. (Sorgulama yapılan veritabanı 2013 yılı güncellenmiştir.)

Örnek Mac Adresi: E7:2F:BD:0A:42:72
Mac adresi 12 karakterden oluşur. İlk 6 karakteri ile de sorgulama yapılabilir.

Mac Sorgu Sonucu Ne İşe Yarar?
Örneğin kullanmış olduğunuz modem içerisinden kablosuz olarak yararlanan cihazların mac adreslerini görebilirsiniz. Buradaki mac adreslerini sorgulayarak cihazların markasını öğrenebilirsiniz. Örneğin cihaz eğer akıllı telefon ise, samsung, apple iphone, htc, nokia, sony gibi sonuçları elde edebilirsiniz. Yada aynı işlem tablet ve ultrabook tarzı cihazlar için de geçerlidir. Bu sayede wifi bağlantısını yapan kullanıcı hakkında tahmin yürütebilirsiniz.
Wifi taraması sonucu çıkan kablosuz ağların mac adreslerini sorgulayarak modem (cihaz) markalarını öğrenebilirsiniz. Bu sayede cihaza uygun router vs. kullanımı sağlanabilir. Bunlar sadece birer örnek. Sorgu sonucunu gösterilen cihaz marka ismine ihtiyaç duyulan her türlü işlem icin sorgulama yapılabilir. Özet olarak, marka bilgisi öğrenmek için mac adres sorgulaması yapın.

Mac Adresi Öğrenme

Windows işletim sistemi için, "Çalıştır" alanına "cmd" yazıp enter tuşluyoruz. Gelen cmd.exe sayfasına "ipconfig /all" yazıp enter tuşluyoruz. (Tırnak işaretlerini yazmıyoruz). Gelen sonuç ekranında "Fiziksel Adres (Physical Address)" karşılığında yazan bilgisayarınızın (ağ kartınızın) mac adresini gösterecektir.

Cep Telefonu Mac Adresi Öğrenme

Akıllı cep telefonlarınızda ayarlar bölümünden "Cihaz Hakkında" sayfasına ulaşarak ip adresi, mac adresi gibi cihaz kimlik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Eski tip cep telefonları için arama ekranına *#62209526# yazıp arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır, cep telefonuna ait mac adres size gösterilecektir.

MAC Adresi Nedir?

MAC adresi, (Media Access Control, yani Ortam Erişim Yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

MAC Adresi (Fiziksel Adres, Donanım Adresi), ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. MAC adresi, bilgisayarın ethernet kartına üretici tarafından kodlanan bir bilgidir. Her donanım için özel bir adresi vardır. Aynı MAC adresine sahip birden fazla ağ cihazı yoktur. MAC adresi 6 oktetten oluşur. İlk 3 oktet donanımı üreten firmayı işaret eder. Son 3 oktet donanımı işaret eder.

MAC adresi, sadece yerel ağlarda haberleşmeyi sağlar. Ağın dışına taşınabilecek bir adres değildir. Sadece aynı ağ üzerindeki bilgisayarların birbirlerini bulmalarını sağlar. Aynı ağda iki ağ cihazının birbiriyle haberleşmesi MAC adresiyle mümkündür.

MAC adresinin kullanıldığı protokollerden bazıları şunlardır:

1- Ethernet
2- Token ring
3- Wi-fi
4- Bluetooth
5- FDDI
6- SCSI

Bir MAC adresinde ilk üç bit adres havuzunu dağıtan organizasyonu, sonraki beş bit ise üreticiyi temsil eder. Dolayısıyla, bir MAC adresinin ilk bitlerine bakılarak kartın hangi şirket tarafından üretildiği görülebilir.

MAC adresleri, aralarına ":" işareti konarak 16'lı tabanda yazılır: 01:23:45:67:89:AB. Bazı MAC adresleri özel adreslerdir:

- FF:FF:FF:FF:FF:FF adresi tüm cihazlara yayın yapmak (broadcast) için kullanılır.
- İlk bitleri 01 olan adresler, Ethernet ve FDDI'de birçok cihaza yayın (multicast) için kullanılır.
- Yerel olarak atanmış MAC adresleri 02 ile başlarlar.

MAC adresleri ile IP adresleri arasındaki bağ ARP ve RARP protokolleri tarafından yapılır.

Kaynak: Wikipedia

Designed By Erenet.info